nubia Vita V50 İnceleme
Evet, uygun fiyatlı telefon arayanları çok mutlu edebilecek bir telefon var elimize. Çinli üretici ZTE’nin alt markası olan nubia, Türkiye’de Turkcell ile beraber nubia V50 Vita modelini tüketicilerin beğenisine sunuyor. Turkcell kanalı üzerinden satılan bu giriş seviyesi telefon, yerli üretim olduğu için ithalat vergilerine takılmadan, 7.950 TL gibi piyasa şartlarına göre uygun bir fiyatla kullanıcılarına ulaşabiliyor. Telefonun arka kapağı üzerinde “Made in Turkiye” ibaresini de net şekilde görebiliyoruz. Yerli üretime değer verdiğimiz için, bu özellik ilk bakışta dikkatimizi çekti. Ayrıca, “Made in” ibaresi içinde “Turkey” değil “Turkiye” ismini doğru şekilde kullandıkları için de ZTE’ye ve telefonun üretiminde bu detaylara hassasiyet gösteren herkese teşekkür ederiz. Peki, nubia V50 kullanıcılara hangi özellikleri sunuyor, 8 bin liralık fiyatının yanında performansı nasıl? Gelin birlikte bu soruların cevaplarını bulalım. Her zaman olduğu gibi, önce telefonun tasarımdan başlıyoruz…
nubia V50 Vita Tasarımı Nasıl?
Tasarım konusunda nubia karşımıza, 6.75 inç HD+ ekrana sahip bir telefonla çıkarıyor. nubia V50 Vita, biraz irice bir telefon, ekranı büyük görüntü sağlayacak ölçüde büyük, boyutları da bunu takip edecek ölçüde. Ancak kalınlığı 8.3 mm seviyesine. Bu anlamda eğer ince bir telefon seviyorsanız 8 mm’in üzerindeki kalınlık keyfinizi biraz kaçırabilir. Yine ağırlığı da 200 gramın biraz üzerinde.
nubia V50 Vita’nın kasası sınıfına uygun ölçüde plastik malzemeden üretilmiş. Cihazın sağ kenarında klasik ses ve açma kapama düğmeleri görüyoruz. Burada hoş bir detay olarak, güç tuşu kırmızı renkle tasarımda farklılık gösteriyor. Bu arada bu tuş üzerinde aynı zamanda parmak izi okuyucusu da bulunuyor. Parmak izi tanıması da gayet hızlı çalışıyor. Ayrıca yine ön kamera yoluyla yüz tanımayı da çalıştırabiliyorsunuz.
Telefonun arka yüzünde 3 kameralı, dörtgen formlu bir kamera adası yer alıyor. Cihazın flaşı da bu kamera adasının içinde bulunuyor. Ön yüze döndüğümüzdeyse, ekranın üst kısmında damla çentik formunda bir selfie kamerası görüyoruz. Telefonun altında da USB Type-C girişi ile 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor. Telefonun tek hoparlörü de cihazın atına konumlanmış. Videoları stereo ses ile dinlemek isterseniz, bu telefonla mümkün deği, onu söyleyelim. Ek olarak, cihazın kutusundan bir ekran koruma filmi ve şeffaf bir telefon kılıfı çıktığını da hatırlatalım.
nubia V50 Vita’nın tasarım konusunda önemli bir vurguya sahip olmadığını söylememiz mümkün ama aynı zamanda bu cihazın giriş seviyesi bir model olduğunu da unutmamak gerekiyor.
nubia V50 Vita Ekran Özellikleri Nedir?
Evet, V50 Vita, 6.75 inçlik büyük boyutuyla geniş ekran seven kullanıcıları memnun edecek bir telefon. IPS LCD ekranı 720×1600 piksel HD+ çözünürlük sunuyor. Ekranın 90 Hz yenileme hızına sahip olduğunu da altınız çizmek lazım. Kullanıcılar isterse 60 ve 90 Hz arasında seçim yapabiliyor veya seçimi otomatik olarak telefona da bırakabiliyor. Vita ayrıca, telefonun ekranı için okuma modu ve gece modu gibi ışık ayarları da sunuyor ki, bunları “Ekran” menüsü altında bulabilirsiniz. Bu ekran, günlük kullanım için giriş seviyesi bir telefon arayan kullanıcılar için fazlasıyla yeterli görünüyor. Zaten 6.75 inçlik büyük boyutu, rahat rahat, geniş geniş video izlemeyi, web sayfaları arasında dolaşmayı kolaylaştırıyor. Ekran hakkında söyleyebileceklerimiz bunlar. Peki, nubia V50 Vita performans noktasında neler sunuyor?
nubia V50 Vita’nın Performansı Nasıl?
Evet, 8 bin liralık bir telefonun çok yüksek bir performans göstermesini beklemeyebilirsiniz ama nubia V50 Vita, aslında fiyat seviyesine oranla iyi bir performans gösteriyor. İşlemci hanesinde giriş seviyesinden tanıdığımız bir işlemci olan UNISOC TIGER T606 yer alıyor. Bu işlemci 8 çekirdekli yapısıyla bizlere 1.6 GHz’lik frekanslar sağlıyor. Bu işlemci orta seviyeye yakın bir donanım olarak kabul edilebilir. Üzerinde de Mali-G57 mimarisine sahip bir GPU bulunuyor. Telefon ayrıca, 6 GB fiziki ve 6 GB da genişletilmiş olmak üzere totalde 12 GB’lık RAM sunuyor. Elbette burada temel alacağımız 6 GB fiziki RAM boyutu, ancak genişletilmiş RAM’in desteğinin olduğu da doğru. Böylece aynı anda birden çok uygulamayı çalıştırmak için çok yeterli bir RAM boyutu telefonda sağlanıyor. Dolayısıyla telefon seviyesi dahilinde günlük işlemlerde rahat bir performans üretebiliyor.
nubia V50 Vita’nın depolama alanı ise 128 GB şeklinde. Ancak telefonda microSD kart desteğinin bulunduğunu söyleyelim. Yani depolama alanını fiziki olarak genişletebiliyorsunuz ki, bu da eğer bol bol fotoğraflar ve videolar çekmeyi seviyorsanız veya WhatsApp üzerinden yoğun olarak fotoğraf/video gönderip alıyorsanız, depolama alanınızı rahatlatan bir destek.
nubia V50 Vita ile ilgili bu noktada eleştireceğimiz en kritik değer işletim sistemi olacak. Zira cihazın işletim sistemi Android’in son sürümü değil, Android 13 ile geliyor. Bu elbette telefonun çıkış tarihi 2023 olduğu için kabul edilebilir, ancak güncelleme gelecek mi, Android 14 alacak mı bunu şimdilik bilmiyoruz.
Oyun noktasına geldiğimizde, nubia V50 Vita’nın popüler multiplayer oyunları veya güncel diğer oyunları orta seviye ayarlarda rahatlıkla çalıştırabildiğini söyleyebiliriz. Yani telefonla PUBG oynayabiliyorsunuz. Yine diğer oyunlarda da grafik değerlerinde çok ısrarcı değilseniz uygun performans alabiliyorsunuz.
Güzel bir özellik: Telefonda NFC özelliği yer alıyor. Böylece cihazınızla ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca bu noktada telefonda çift SIM kart desteğinin bulunduğunu da söyleyelim.
nubia V50 Vita’nın Şarjı Nasıl, Tüm Gün Dayanıyor mu?
nubia V50 Vita’da batarya 5200 mAh kapasitesinde tutulmuş. Böylece kullanıcısına tüm gün fazlasıyla yetecek kadar enerji sunmayı başarıyor. Telefon pillerinde yeni dönemde 5000 mAh piller standart hale dönüşürken, nubia V50 Vita’da daha yüksek kapasite olan 5200 mAh pil kullanılması olumlu bir özellik. Böylece eğer telefonu çok da yoğun kullanmıyorsanız rahatlıkla 2-3 gün sizi idare edebilir. Şarj noktasında ise telefonun kutusundan çıkan 22.5W gücünde şarj cihazıyla telefonu şarj edebiliyorsunuz.
nubia V50 Vita’nın Kameraları Nasıl?
Giriş seviyesinde telefon kullanıcıları için kameraların performansı çoğu zaman karar vermede önemli bir rol oynayabiliyor. Malum, sosyal medya çağındayız. İnsanlar paylaştıkları fotoğrafların, videoların çamur gibi görünmesini istemiyorlar. Ayrıca görüntülü görüşmelerin de belli bir kalite standardını yakalaması gerekiyor. nubia V50 Vita’nın arka yüzünde, 3 kamerası bulunuyor. Ana kamera 50 MP çözünürlük sunuyor. Bu da giriş seviyesi için fazlasıyla yeterli bir boyut. Diğer iki kamera ise 2 MP’lik derinlik ve makro sensörü olarak işlev görüyor.
Cihazın selife kamerası da 8 MP boyutunda. Bu da yine, giriş seviyesi standartları için yeterli bir boyut diyebiliriz. Selife kamerasının “yumuşak ışık” özelliği de bulunuyor ki, bu yumuşak ışık kullanıcının yüzüne doğal bir parlaklık verirken, düşük ışık koşullarında da fotoğraf kalitesinin yükselmesini sağlıyor. Ama elbette mucizeler beklememek gerekiyor.
Sonuç
Açıkçası giriş seviyesi bir telefonun çok daha düşük bir profile sahip olmasını bekliyorduk ancak nubia V50 Vita bu seviyede başarılı performansı ve fiyat seviyesine oranla yeterli donanımıyla şaşırtmayı başardı. Bu başarısının arkasında ise Türkiye’de üretilmesinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü telefon gümrük vergilerine takılmadan, 8000 lira fiyat seviyesinde kullanıcılarına sınıfına uygun ölçüde iyi bir performans sunabiliyor. Aynı telefon yurt dışında üretilip ülkeye ithal edilmiş olsa, fiyatının üzerine bir de gümrük vergisi bineceğinden aynı cihaz için belki de 10-15 bin lira bandında bir fiyat istenebilirdi. Dolayısıyla, fiyatını da düşündüğümüzde nubia V50 Vita’nın fiyat/performans telefonu olarak ilgi görebileceğini tahmin edebilirsiniz. Ayrıca, Türkiye’de üretildiği için tamir ve yedek parça bulma noktasında da avantajlı bir konumda durduğunu da unutmayalım. 7.950 TL’ye bu avantajlara sahip olma fikri memnun edici. Buna bir de Turkcell iş birliğini de eklemek lazım elbette.