Haber

Muğla’nın içme suyu için Büyükşehir’den dev adım

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanlığı desteğiyle yürütülen FASEP programı kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletmesi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü ile Seureca arasında imzalanan iş birliği protokolünün fizibilite raporu açıklandı. Dünyanın en büyük çevre hizmetleri markası Veolia’nın iştiraklerinden biri olan , tamamlanarak final sunumu yapıldı. Final sunumu ve raporun takdim töreni, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro ve Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla yapıldı.

Proje kapsamında Muğla ilinde su ayak izinin belirlenmesi, elektrik tüketiminin azaltılması, su kayıp ve kaçaklarının sisteme dahil edilmesi gibi birçok farklı çalışma yapılacaktır.

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanlığı desteğiyle yürütülen FASEP programı kapsamında 67 farklı ülkede faaliyet gösteren, 167 yıllık tecrübesiyle dünyanın en büyük çevre hizmetleri markası Veolia’nın iştiraklerinden Seureca ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletme Genel Müdürlüğü (MUSKİ). İşbirliği protokolünün fizibilite raporu tamamlandı.

Fransa Bakanlığından 600 bin Euro dengeli hibe ile finanse edilen protokol kapsamında MUSKİ Genel Müdürlüğü kapsamına giren konuların detaylı analizinin yapıldığı fizibilite raporunun son sunumu yapıldı. Hazine ve sözleşme 2 Temmuz 2021’de imzalandı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro katıldı.

Proje kapsamında birçok konuda iş birliği sağlandı.

Seureca ve MUSKİ Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2 Temmuz 2021 tarihinde başlayan çalışmalar, 10-12 Ocak 2023 tarihleri ​​arasında MUSKİ Genel Müdürlüğü çalışanlarına yönelik eğitim ve toplantıların düzenlenmesi ile devam etti. Mevcut Operasyonel Yapının İncelenmesi, MUSKİ Genel Müdürlüğü Karbon Ayak İzi Tespiti, MUSKİ Genel Müdürlüğü Su Ayak İzi Tespiti, Enerji Tüketimi Optimizasyonu, İçme Suyu Kayıp ve Kaçaklarının Azaltılmasına Yönelik Teknoloji ve Bilgi Transferi, ve Pilot Bölgelerde Saha Uygulamaları, “Arıtma Tesislerinden Çamur Yönetiminin Optimizasyonu” başlıklı konularda kapsamlı ölçüm ve analizler yapılarak Atıksu Analiz önerileri ve iş planı hazırlanmıştır. Ayrıca projede içme suyu, atık su ve enerji sektörlerinde bilgi ve teknoloji transferi, mevcut durum ve SWOT analizi planlaması ve yatırım önceliği ile Karbon ve Su Ayak İzini azaltmak amacıyla öneriler sunuldu.

Başkan Gürün, “Büyükşehir olarak en büyük yatırımımızı altyapıya yapıyoruz”

Projenin kapanış sunum ve sunum töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, kuruldukları 2014 yılından bu yana il genelinde en fazla alt yapı yatırımını yaptıklarına değindi. Muğla’nın Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olduğunu ve Bu çalışmanın MUSKİ Genel Müdürlüğü için çok yol gösterici analitik bir çalışma olduğunu söyleyen Lider Gürün, “Kendimizi organize edeceğiz. Değerli finansal ihtiyaçlarımız var. Zamanla yapacağımız işbirliği ile bunun çözülebileceğine inanıyorum. Yeter ki tüm projelerimiz ve yol haritalarımızla bu sorunları çözme irademiz olsun. Bu çalışmada katkılarından dolayı Sayın Büyükelçimiz Hervé Magro’ya ve firma yetkililerine teşekkür ederim. Bunun için çok çaba sarf ettiler. Sonuç olarak bize çok değerli yol gösterici bir rapor verdiler. Bundan sonraki birkaç iş birliği, başlangıçları ve sonuçlarıyla birlikte olmayı diliyorum” dedi.

Büyükelçi Magro, “MUSKİ ve Seureca, bu projeyi hayata geçirmek için tek bir ekip olarak el ele çalıştı”

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro, 2 Temmuz 2021’de projenin lansman töreni için Muğla’ya geldiğini belirterek, MUSKI ve Seureca, bu projeyi hayata geçirmek için tek bir grup olarak el ele çalıştıklarını belirtti. Projenin lansman töreni ve raporun sunumunun üzerinden 18 ayın geçtiğini belirterek, Magro, “ Dünyadaki demografik baskıyla birlikte suya olan ihtiyacın arttığını hepimiz biliyoruz. Kaynaklar bire bir tükeniyor ve kıtlıklar ortaya çıkıyor. Su kaynaklarına erişimi sağlayan altyapı eksikliği de küresel bir sorundur.

Bu nedenle BM’ye göre yaklaşık 4 milyar insan yılda en az 1 ay önemli su kıtlığından etkilenen bölgelerde yaşamakta ve yaklaşık 1,5 milyar insan su kaynaklarına sahipken bu altyapı açığından dolayı ekonomik su kıtlığı yaşamaktadır. İklim değişikliği zaten var olan su sıkıntısını şiddetlendiriyor. Korunan alanlarda su sorunlarına neden olan bu sorunla daha önce hiç karşılaşmamıştı.

Ne yazık ki Fransa gibi Türkiye de özellikle su stresine maruz kalarak bu sorunları yaşıyor. Muğla’nın coğrafi konumu, başta kuraklıklar olmak üzere iklim değişikliğinin etkilerine daha fazla maruz kalması ve turizm döneminde nüfusun 1 milyondan 6 milyona çıkması su kaynakları üzerinde baskı oluşturmaktadır. Çok fazla su tüketen tarımın gelişmesi de su stresine maruz kalmaktadır.

Bu proje ile su politikanızın stratejik yöneliminin ne kadar doğru olduğunu vurgulamak istiyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm nüfusun kaliteli içme suyuna erişimi, su kaynaklarının korunması ve dağıtım, arıtma, atık arıtma nedeniyle karbondioksit emisyonlarının azaltılması, bu anlamda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin iklim ve iklim ile uyumuna güzel bir örnektir. altı çizilmeyi hak eden çevresel sorunlar.

Son olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e ve MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Bundan sonraki projelerinde başarılar dilerim. Çok değerli bir konuda çok değerli bir iş çıkardınız” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu