Ekonomi

Japonya çip üretimini teşvik yarışına katılıyor

Japonya Ticaret Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanı Hisashi Kanazashi, çip üretim devi TSMC’nin ülkede ikinci bir son teknoloji çip üretim fabrikası açmaya karar vermesi durumunda Japon hükümetinin mali yardım sağlamaya istekli olduğunu söyledi. bu yatırım için

Kanazashi, Tokyo’nun TSMC’nin güney Japonya’da kurmayı düşündüğü bir tesisi finanse etmek için gerekli fonları sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Her iki taraf da, şu anda Sony Group’un Kumamoto’daki iş ortağı kompleksinin yakınında inşa edilmekte olan TSMC fabrikasının bitişiğine inşa edilmesi öngörülen ikinci tesis için sübvansiyonları belirlemek için aylar harcadı.

Yetkili, Tokyo yönetiminin, ülkenin küresel bir çip üretim gücü statüsünü yeniden kazanma arzusunu yerine getirmenin anahtarı olan yatırım için çip üreticisine ne kadar tahsis edebileceğini açıklamayı reddetti.

Kumamoto’daki bir endüstri konferansında konuşan Kanazashi, “Mevcut küresel jeopolitik durumu yerel çip endüstrisini canlandırmak için bir şans olarak görüyoruz. Ayrıca TSMC ile müzakerelerde bütçe dengesini korumaya çalışacağız.

TSMC, ABD-Çin gerilimleri nedeniyle tedarik zinciri şoklarına karşı savunmasız bir jeopolitik sıcak nokta olan Tayvan’daki birincil çip üretim tesislerinin ağırlaşmasına ilişkin ulusal güvenlik endişelerini gidermek için Japonya ve ABD’de tesisler inşa ediyor.

Tayvanlı çip üretim devi daha önce Tokyo yönetiminin Kumamoto fabrikasının maliyetinin yarısını karşılamasını beklediğini açıklamıştı. İlk tesisin önümüzdeki yıl devreye alınması bekleniyor.

TSMC yöneticileri Haziran ayında, yalnızca ikinci bir proje için sübvansiyon tartışmalarının sürdüğünü duyurdu. Çip imalat devinin zirve yönetimi, Mayıs ayında Hiroşima’da yapılacak G-7 zirvesi öncesinde Japonya’nın Lideri Fumio Kishida ile görüşmüştü.

Almanya ve AB birçok teşvik açıkladı

Son dönemde birçok ülke büyük teşvikler açıklayarak çip üretimi devlerini ülkelerine çekmeye çalışıyor.

Almanya daha önce Intel ile müzakerelere başlamış ve ilk etapta 17 milyar avroya mal olacağı hesaplanan yatırım için 6.8 milyar avro ekleyeceğini açıklamıştı.

Ancak ekonomideki çalkantı nedeniyle yatırım maliyetinin 30 milyar avroya yükselmesinin ardından iki taraf yeniden gündeme geldi ve klasik yardımların yanı sıra elektrik fiyat tavanlarını da içerecek şekilde tabanlar değiştirildi. Yapılan değişikliklerle birlikte sübvansiyon sayısının 10 milyar avroyu bulabileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komitesi Başkanı Ursula von der Leyen de geçen yıl hazırladıkları çip üretimini destekleme yasası sayesinde çip sektörüne 90 milyar avroyu aşkın yatırım çektiklerini söyledi.

Çip yasasıyla Avrupa’yı küresel yarı iletken araştırma, tasarım, test ve üretiminde lider konuma getirmek istediklerini belirten Von der Leyen, “Çip yasası bu sonbaharda resmen yasalaşacak ama şimdiden çip yatırımları inanılmaz bir ivme kazanıyor. Çip yasası geçen yıl şubat ayında teklif edildi. Çip alanında 90 milyar avroyu aşkın sanayi yatırımı yasasını başlattığımızdan bu yana Avrupa genelinde açıklandı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu